Meteen naar document

Aandachtspunten Eerste College Terrorisme 2014

Vak

Terrorisme: beeld en werkelijkheid (MAN-CI24)

52 Documenten
Studenten deelden 52 documenten in dit vak
Studiejaar: 2013/2014
Geüpload door:
Anonieme student
Dit document is geüpload door een student, net als jij, die anoniem wil blijven.
Radboud Universiteit Nijmegen

Reacties

inloggen of registreren om een reactie te plaatsen.

Preview tekst

Aandachtspunten eerste college Terrorisme: Beeld en Werkelijkheid 25 april 2014

(N. Aandachtspunten zijn geen samenvatting van het college en slechts een ondersteuning bij de eigen aantekeningen)

‘Beeld en werkelijkheid’. Werkelijkheid dient ook tussen aanhalingstekens gezet te worden. De vraag is immers of wij de hele werkelijkheid in al zijn aspecten, facetten en onderdelen (kunnen) kennen. Het beeld van de werkelijkheid (feitelijkheid geeft veelal de werkelijkheid onvolledig weer, vertekend en ook nog aangevuld met fantasie-elementen.

Een etymologische afleiding van het begrip ‘terrorisme”:Indo-Europese werkwoordelijke stam:’ter’ wat schudden betekent; Oud-Griekse begrip ‘teras’ verwijzend naar een onheilspellend voorteken. Latijn: ‘terrere’, schrik aanjagen. Terreur pas politieke betekenis in Franse revolutie: schrikbewind.

Er zijn vier vormen van terrorisme in de recente geschiedenis aan te duiden, t.: 1) Het anarchistisch terrorisme vanaf 19e en begin 20ste eeuw; 2) Het extreem rechtse terrorisme tussen 1920 en 1940, dat resulteerde in het fascisme; 3) Het linkse terrorisme (RAF, Brigate Rosso, RARA, 197—1998); 4) Het door sommigen zo genoemde islamitisch terrorisme

Hierbij zijn een aantal gelijklopende omstandigheden genoemd, die in alle vier de periodes herkenbaar waren. Geconstateerd is dat hét terrorisme niet bestaat, maar dat er wel terroristen zijn.

Universele definitie?

Overigens blijkt uit het bestaan van een tweehonderdtal definities van terrorisme dat een universele definitie kennelijk niet haalbaar is. Als oorzaken is gewezen op twee feiten: 1) de een zijn terrorist is de ander zijn vrijheidsstrijder (Willem van Oranje in Nederlandse of Spaanse ogen; wijlen Mandela, Begin en Arafat) en 2) diverse staten zouden terroristische activiteiten bedreven hebben en of bedrijven volgens een aantal definities. Enkele voorbeelden van staatsterreur: bepaalde aanvallen met drones die in feite buitenrechtelijke executies impliceren met veel collateral damage en die tevens de daar wonende bevolking vrees en angst bezorgen. De Verenigde Staten werd indertijd door de Algemene Vergadering van de VN veroordeeld wegens bepaalde met het internationaal recht strijdige activiteiten in de oorlog tegen Nicaraqua; de wederzijdse gijzeling gedurende de Koude Oorlog van bevolkingscentra in Oost en West door middel van op hen gerichte atoomwapens. Minstens aspecten van de geallieerde bombardementen in de Tweede Wereldoorlog op Dresden en Hirosjima en Nagasaki kunnen volgens diverse definities terroristische daden genoemd worden.

Terrorisme wordt bijvoorbeeld wel omschreven als een wijze van sociaal handelen. Waarbij de actor vanuit een bepaalde zingeving het plegen van terreurdaden als een min of meerbewuste methoden hanteert. En terreur wordt aanwezig geacht wanneer een actor door het dreigen met geweld of het gebruik van geweld jegens bepaalde of willekeurige personen een grote angst bij derden veroorzaakt en daardoor een relatie tussen zichzelf en deze derden creëert. Een definitie uit een Amerikaans legerhandboek luidt: terreur is het weloverwogen gebruik van geweld of het dreigen met geweld om politieke of religieus ideologische doelstellingen door middel van intimidatie, dwang of vrees te bereiken. Een definitie van het State Department van de VS van terrorisme: beraamd, politiek gemotiveerd geweld, aangewend tegen noncombattante doelen door subnationale groepen of illegale agenten, gebruikelijk bedoeld om een publiek te beïnvloeden. Korte aanduidingen van terrorisme: Alex Schmid: terrorisme = ‘oorlogsmisdrijven in vredestijd’; Leon Wecke: terrorist = ‘iemand die door een regering terrorist genoemd wordt’.

Europese Unie

De Europese Unie bereikte in 2001 consensus over en definitie van een terroristische daad: Onder terroristische daad verstaat zij: een opzettelijke handeling die naar aard of context een land of ene organisatie ernstig kan schaden en die overeenkomstig het nationale recht als strafbaar feit is gedefinieerd, wanneer de daad gepleegd wordt met het doel: 1) een bevolking ernstig te intimideren, 2) overheden dan wel een internationale organisatie op onrechtmatige wijze te verplichten een bepaalde handeling te verrichten of zich daarvan te onthouden 3) de politieke, constitutionele, economische of sociale basisstructuren van een land of van een internationale organisatie ernstig te destabiliseren of te vernietigen. Vervolgens volgen 11 concrete terroristische gedragingen. Spoedig na 9/11 gingen tal van regeringen hun oppositie ‘opwaarderen’ naar de status van terroristisch. Poetin m.b. de Tsjetsjenen, de Turkse regering inzake hun Koerden, de Chinezen aangaande de Oeigoeren en de toenmalige premier Sharon van Israel noemde Jasser Arafat :’mijn eigen Bin Laden’ President Assad van Syrië bezigt voor de oppositie ook de aanduiding:”gevaarlijke terroristen”. De regering van Oekraïne noemt de Russisch sprekende rebellen in Oost- Oekraïne evenzeer terroristen.

Indeling

Een indeling van ‘terroristische groepen’ zou bijvoorbeeld op basis van het criterium ‘inspiratie/legitimatie’ gemaakt kunnen worden. Nadere omschrijving is gegeven van o. religieus terrorisme, sekteterrorisme, politiek-ideologisch terrorisme, etnisch- nationalistisch terrorisme. Veelal zijn economische en politieke grondoorzaken aan te wijzen voor zogenaamde etnische en religieuze conflicten. Vaak blijkt dat volksleiders, of beter volksmisleiders, erin slagen via de breuklijnen van religie, etniciteit, gemeenschappelijke taal en geschiedenis de mensen tegen elkaar te motiveren en te mobiliseren. Ten onrechte wordt dan de oorzaak van het geweld in bijv. etnisch onderscheid of religieuze overtuiging gelegd, terwijl de primaire oorzaken van economische en of politieke aard zijn.

in 1914 de Engelsen Washington in brand zetten er geen aanslag meer is geweest op het grond- gebied van de VS en nog wel tegen de symbolen van economie en krijgsmacht. Het profiel van de landen met aanslagen laat zien dat niet het westen maar vooral landen in de Arabische en islamitische wereld aanslagen te verduren hadden.

Als doelstellingen van de fatalistische terroristen worden wel genoemd: 1) Verdediging van de Islam tegen oprukkende secularisatie en westerse waarden; 2) Verdediging van de Islam tegen met het Westen heulende regeringen; 3) Strijd tegen de VS en het westen vanwege hun feitelijke en gepercipieerde rol inzake achterstelling van Islamitische en Arabische volken 4) Wraak nemen op de aanvallers en bezetters van Irak en Afghanistan, alsmede op de handlangers van die aanvallers en bezetters; 5) In het algemeen een afreageren van ervaren frustraties op de vertegenwoordigers van het door hen gedefinieerde kwaad; 6) Strijd tegen alle ongelovigen, ook Moslims, die niet in overeenstemming met de waarden en normen van bepaalde extreem-fundamentalistische groepen denken en handelen; 7) Het ideaal van een wereldkalifaat.

Al Qaida verwerd na 9/11 hoofdzakelijk tot een vlag, een inspirerende mythe voor een los samenhangend geheel van lokale extremisten, die elk hun eigen weg inslaan zonder centrale controle.

Mythes

De vijf mythes over al Qaida van prof. Rik Coolsaet in verkorte vorm luiden:

  1. Al Qaida is een totaal nieuwe bedreiging.( terrorisme is zo oud als de wereld, zie ook eerder genoemde vier recente vormen van ‘terrorisme’).
  2. Dat terrorisme is de ernstigste bedreiging van de mensheid. (ernstige bedreigingen qua aantal slachtoffers zijn honger, ziekten, milieuvervuiling, armoede).
  3. Het gaat om een strijd van de Islam tegen het Westen.(Enerzijds De Islam en HET Westen bestaan niet. Anderzijds,wereldgodsdiensten leveren als symboolsystemen voor bepaalde terroristen en legitimatie van hun daden op).
  4. Al Qaida is een gestructureerd internationaal terreurnetwerk ( dat centrale netwerk bestond al snel niet meer: Bin Laden op de vlucht, zonder goede communicatiemogelijkheden, 10 jaar huisarrest. Terroristische daden vooral bedreven door ‘home grown terrorists’, die de vlag van al Qaida hijsen.)
  5. Er moet een totale oorlog tegen het terrorisme gevoerd worden.( oorlog is een woord dat een politiek handig middel betreft om allerlei besluiten en activiteiten te legitimeren die weinig of niets van doen hebben met het tegengaan van terrorisme.

De vrees voor terroristen, bewapend met massavernietigingswapens is deels overdreven: Nucleaire bewapening is voor hen praktisch onhaalbaar: er dient dan medewerking van een staat te zijn, die over dergelijke wapens beschikt en het risico wil lopen om bij vergelding totaal vernietigd te worden. Voor chemische en biologische wapens geldt dat er veel factoren zijn die het gebruik van die wapens beperken, zoals wind,

vochtigheidsgehalte van de lucht, temperatuur, houdbaarheid etc. Wel zouden terroristen een vuile ‘atoombom’ kunnen maken , d.w een traditioneel explosief, verrijkt met nucleaire afval van laboratoria en ziekenhuizen. Maar in zijn algemeenheid geldt dat ‘nucleair terrorisme” onwaarschijnlijk is. De in Nederland dit jaar gehouden top over bestrijding van dat nucleair terrorisme zou wel eens contraproductief kunnen zijn,Er werd immers zeer veel aandacht aan deze mogelijke dreiging gegeven en daarmee in feite angst en vrees aangewakkerd, hetgeen juist een van de na te streven doelen van terroristen is.

Hoewel de dreiging die van ‘terrorisme’’ uitgaat in hoge mate is uitvergroot en het qua slachtoffers een peanut is vergeleken bij daadwerkelijke ernstige bedreigingen voor de mensheid te weten: ziekten, honger, armoede en milieuvervuiling is er toch wel sprake van terrorisme als een dreiging voor mens en maatschappij. In Nederland is nog steeds het dreigingsniveau ‘substantieel’ van kracht. Dit met name in verband met terugkerende jihadistische jongeren uit Syrië, waar zij zich bij een of andere rebellengroep hadden aangesloten. Zie het jaarverslag 2013 van de AIVD. De vier dreigingsniveaus die de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid onderscheidt zijn:

Minimaal:

  • er is amper aanwezigheid van nationale en internationale terroristische netwerken
  • het is niet waarschijnlijk dat aanslagen gepland worden
  • de open samenleving en het risicokarakter van ene moderne samenleving houden dit
  • niveau in stand Beperkt:
  • Er worden geen nieuwe trends of fenomenen onderkend
  • Aanslagen blijken te kunnen worden voorkomen
  • Nederland wordt niet of nauwelijks genoemd in verklaringen van serieus te nemen terroristische netwerken Substantieel:
  • Er worden nieuwe trends en fenomenen waar dreiging van uitgaat ontdekt
  • Het is reëel dat in Nederland een aanslag zal plaats vinden
  • Aanslagen vinden plaats in andere, met Nederland vergelijkbare landen
  • Radicalisering en rekrutering vindt op aanzienlijke schaal plaats
  • Nederland wordt geregeld genoemd in verklaringen van serieus te nemen terroristische netwerken Kritiek:
  • Er zijn sterke aanwijzingen dat een aanslag in Nederland zal; plaatsvinden
  • In Nederland heeft een aanslag p[laats gevonden en vervolgaanslagen zijn zeer waarschijnlijk
  • Nederland wordt vaak genoemd in zeer serieus te nemen verklaringen van
  • Terroristische netwerken en specifieke doelen worden daarbij serieus bedreigd
  • Aanlagen blijken nauwelijks te voorkomen.

Terroristische organisaties:

Was dit document nuttig?

Aandachtspunten Eerste College Terrorisme 2014

Vak: Terrorisme: beeld en werkelijkheid (MAN-CI24)

52 Documenten
Studenten deelden 52 documenten in dit vak
Was dit document nuttig?
1
Aandachtspunten eerste college Terrorisme: Beeld en Werkelijkheid 25 april 2014
(N.B. Aandachtspunten zijn geen samenvatting van het college en slechts een
ondersteuning bij de eigen aantekeningen)
‘Beeld en werkelijkheid’. Werkelijkheid dient ook tussen aanhalingstekens gezet te
worden. De vraag is immers of wij de hele werkelijkheid in al zijn aspecten, facetten en
onderdelen (kunnen) kennen.
Het beeld van de werkelijkheid (feitelijkheid geeft veelal de werkelijkheid onvolledig
weer, vertekend en ook nog aangevuld met fantasie-elementen.
Een etymologische afleiding van het begrip ‘terrorisme”:Indo-Europese werkwoordelijke
stam:’ter’ wat schudden betekent; Oud-Griekse begrip ‘teras’ verwijzend naar een
onheilspellend voorteken. Latijn: ‘terrere’, schrik aanjagen. Terreur pas politieke
betekenis in Franse revolutie: schrikbewind.
Er zijn vier vormen van terrorisme in de recente geschiedenis aan te duiden, t.w.:
1) Het anarchistisch terrorisme vanaf 19e en begin 20ste eeuw;
2) Het extreem rechtse terrorisme tussen 1920 en 1940, dat resulteerde in het
fascisme;
3) Het linkse terrorisme (RAF, Brigate Rosso, RARA, 197—1998);
4) Het door sommigen zo genoemde islamitisch terrorisme
Hierbij zijn een aantal gelijklopende omstandigheden genoemd, die in alle vier de
periodes herkenbaar waren.
Geconstateerd is dat hét terrorisme niet bestaat, maar dat er wel terroristen zijn.
Universele definitie?
Overigens blijkt uit het bestaan van een tweehonderdtal definities van terrorisme dat een
universele definitie kennelijk niet haalbaar is.
Als oorzaken is gewezen op twee feiten: 1) de een zijn terrorist is de ander zijn
vrijheidsstrijder (Willem van Oranje in Nederlandse of Spaanse ogen; wijlen Mandela,
Begin en Arafat) en 2) diverse staten zouden terroristische activiteiten bedreven hebben
en of bedrijven volgens een aantal definities. Enkele voorbeelden van staatsterreur:
bepaalde aanvallen met drones die in feite buitenrechtelijke executies impliceren met veel
collateral damage en die tevens de daar wonende bevolking vrees en angst bezorgen. De
Verenigde Staten werd indertijd door de Algemene Vergadering van de VN veroordeeld
wegens bepaalde met het internationaal recht strijdige activiteiten in de oorlog tegen
Nicaraqua; de wederzijdse gijzeling gedurende de Koude Oorlog van bevolkingscentra in
Oost en West door middel van op hen gerichte atoomwapens. Minstens aspecten van de
geallieerde bombardementen in de Tweede Wereldoorlog op Dresden en Hirosjima en
Nagasaki kunnen volgens diverse definities terroristische daden genoemd worden.