Meteen naar document
Dit is een Premium document. Sommige documenten op Studeersnel zijn Premium. Upgrade naar Premium om toegang te krijgen.

Leerdoelen TAAK 2

Leerdoelen
Vak

Een Leven Lang Gezond (GZW1021)

797 Documenten
Studenten deelden 797 documenten in dit vak
Studiejaar: 2020/2021
Geüpload door:
Anonieme student
Dit document is geüpload door een student, net als jij, die anoniem wil blijven.
Maastricht University

Reacties

inloggen of registreren om een reactie te plaatsen.

Preview tekst

Leerdoelen taak 2

1. LEG MEIOSE + MITOSE UIT EN WELKE GEVOLGEN DIT HEEFT VOOR DE CELLEN.

Meiose wordt ook wel de reductiedeling/rijpingsdeling genoemd. Dit is zo, omdat tijdens de meiose de hoeveelheid chromosomen in de cellen gehalveerd wordt. Een cel die de meiose ondergaat, verandert van een 2n cel in een n cel. Voor de mens geldt dan dat een cel met 46 chromosomen verandert in een aantal cellen met 23 chromosomen. Meiotische delingen vinden alleen maar plaats in de geslachtsorganen. Bij de man in de teelballen en bij de vrouw in de eierstokken. In de rest van het lichaam vindt er nergens meiose plaats.

De functie van de meiose is het vormen van geslachtscellen. Zaadcellen en eicellen. Meiose 1 : De moedercel ( 2n) wordt gedeeld tot 2 haploide (n) dochtercellen. Meiose 2 : de 2 haploide ( 2n) dochtercellen worden gedeeld tot 4 (n) haploide cellen.

De mitose vindt plaats in alle cellen van het lichaam. Een ander woord voor de mitose is gewone celdeling. Uit één diploide moedercel ontstaan door één mitotsche deling twee diploide dochtercellen. In alle weefsels van het lichaam vindt mitose plaats voor groei van het organisme, vervanging van dode cellen en voor herstel van beschadigde cellen of weefsels.

Er wordt hier feitelijk een cel gekopieerd met in haar kern dezelfde informatie als in de moedercel.

Mitose ( produceert cellen voor groei en herstel)

  1. Profase  Kernmembraan verdwijnt  Condensatie chromatine  dna gaat zich heel strak oprollen  Kernspoel  polen ontstaan

  2. Metafase  Chromosomen in equatoriaal vlak  zijn netjes verdeeld in het midden van de cel

  3. Anafase  Chromosoom splitst zich in twee chromatiden  Chromatiden worden naar celpolen getrokken

  4. Telofase  Kernmembranen worden gevormd  Chromosomen despiraliseren

  5. Cytokinese  Vorming van dochtercellen

2n naar 2n  dochtercellen genetisch identiek aan oudercel

2. HOE ONTSTAAN GESLACHTSCELLEN?

De voortplantingsstelsels van de man en de vrouw produceren de geslachtscellen. Deze geslachtscellen, of gameten onstaan door 2 meiotische delingen uit diploide cellen. Diploide cellen bezitten 46 chromosomen. De gameten bezitten maar 23 chromosomen. Gameten zijn haploide cellen. De productie van zaadcellen in de testis van de man noemen we de spermatogenese. De productie van eicellen in de eierstokken van de vrouw noemen we oogenese. Genese is latijn voor geboren worden. Spermatogenese betekent dus de geboorte

van zaadcellen. Oogenese betekent dus de geboorte van eicellen.

3. HOE ZIET DE MENSTRUATIECYCLUS ERUIT VAN BEGIN TOT EIND?

Een menstruatiecyclus duurt gemiddeld 28 dagen.

Menstruatiefase

De menstruatie- of bloedingsfase treedt op wanneer er zich geen bevruchte eicel ingenesteld heeft in het baarmoederslijmvlies. Oftewel, als je niet zwanger bent. Je lichaam stoot het opgebouwde baarmoederslijmvlies en het onbevruchte eitje af. Dat zorgt voor twee tot acht dagen bloedverlies.

Folliculaire fase

De hersenen (hypofyse) geven het follikel stimulerend hormoon (FSH) af. Dit zorgt ervoor dat er in een eierstok primaire follikels rijpen. Follikels zijn blaasjes met eicellen. Ze maken het hormoon oestrogeen aan. Oestrogeen zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies groeit en dikker wordt.

 proliferatiefase = ontwikkeling van baarmoederwand door oestrogeen.

Zodra er een bepaald oestrogeengehalte is bereikt wordt LH afgegeven door de hypofysevoorkwab. Hierna gaat de grafische follikel openknappen en vindt de ovulatie plaats.

Ovulatie

De follikel barst open en de rijpe eicel gaat via de eileider naar de baarmoeder. Daar kan de eicel bevrucht worden door een zaadcel, waardoor je zwanger wordt. De eisprong vindt gemiddeld 14 dagen voor de menstruatie plaats.

Luteale fase

Differentiatie van de cellen gecombineerd met celdelingen zorgt ervoor dat er een hol balletje (blastocyst) gevormd wordt. De blastocyste is een verder stadium van de morula. De holte wordt blastocoele of blastoceel genoemd.

Blastocyste = blastula

Na deze fase worden er 3 kiemlagen gevormd. Ze worden in de juiste volgorde gebracht = gastrulatie. Hierdoor wordt het embryo tijdelijk gastrula genoemd.

  • ectoderm  zenuwstelsel en huid
  • mesoderm  skelet en bloedvaten
  • entoderm  spijsverteringstelsel en ademhalingsstelsel
  1. HOE ZIET EEN GEZONDE ZWANGERSCHAP ERUIT?

Fase 1 : de bevruchting zie puntje 4

Fase 2 : het eerste trimester

Het kan dat u nu al enige zwangerschapsklachten ervaart zoals:

 vermoeid zijn

 misselijk worden

 zwelling van de borsten

 vaker plassen

 hoofdpijn

Gedurende maand 1, nl. op de 21ste dag van de zwangerschap begint de hartslag en worden het ruggemerg en de spieren en zenuwen gevormd.

Tijdens maand 2. De bloedcirculatie komt nu op gang en de maag en lever worden gevormd. Op het einde van deze maand worden de gelaatstrekken al gevormd.

Tijdens maand 3 is het de beurt aan de spierontwikkeling, de botten en de vingertjes en teentjes, na 10 weken spreken we over een foetus.

De oogleden zijn nog dicht en de huid is op dit moment nog doorzichtig.

Fase 3 : het tweede trimester

Het buikje begint zich te vormen. De tepelhof wordt donkerder en een zwelling van uw enkels of uw voeten kan plaats vinden. Nu kan u voor het eerst de beweging van uw baby voelen, dit is meestal tussen de 16de en de 20ste week.

Bij de foetus begint de zuigreflex, de wenkbrauwen en wimpers groeien en er komen nageltjes aan de vingertjes. Ook de nieren worden nu in gang gezet en produceren urine. Meestal is dit een spannende periode want in maand 4 is er al kans om de bepaling van het geslacht te kennen, wordt het een meisje of een jongen.

In maand 5 beweegt je baby al wat meer, het gehoor en de slik reflex zijn nu aan de beurt.

Tijdens maand 6 is je baby al gegroeid tot zo'n 30 cm. De baby weegt nu ongeveer 900 gram. Het beenmerg begint nu rode bloedcellen aan te maken en de longen beginnen zich te ontwikkelen. Ook begint het haar te groeien en stilaan gaan de ogen open. Ook de genitaliën worden nu ontwikkelt. Daarom is het standaard om met vrij veel zekerheid in de 6de maand te weten of jouw baby een jongen of een meisje wordt.

Fase 4 : het derde trimester:

Je kan last krijgen van je bekken en heupen. Omdat je baarmoeder nu groeit kan deze ook drukken op je blaas waardoor je frequent moet gaan plassen. Je kan ook lekkage van colostrum merken op de borsten. Jouw baby gaat nu naar beneden in je bekken.

Bij jouw baby is het skelet nu volledig gevormd, je baby kan nu ook reageren op licht en stemmen van buitenaf. Het kan zijn dat jouw baby zich nu vaak begint te strekken in jouw buik.

In maand 8 komt je baby snel gewicht bij, er wordt vet onder de huid aangemaakt. In maand 9 is de baby klaar voor de bevalling, die gebeurt meestal tussen de 37ste en de 40ste week.

Fase 5 : de bevalling

Dit is de allerlaatste fase in de zwangerschap, de arbeid voor de bevalling.

Er zijn 3 stadia waar te nemen bij de bevalling.

In fase 1 beginnen de weeën, De vruchtzak kan nu elk moment scheuren en de baarmoederhals wordt wijder om de baby door te kunnen laten.

In fase 2 is de baarmoederhals verwijd tot 10 cm en de weeën worden steeds feller. Jouw baarmoeder zal zich gaan samentrekken en de baby door het geboortekanaal duwen. Het hoofdje wordt als eerste zichtbaar.

In fase 3 wordt jouw baby eindelijk geboren! De weeën duren nog even voort om de placenta naar buiten te duwen, de placenta komt ongeveer 10 minuten later.

  1. Listeria bacterie – Schadelijk De Listeria bacterie is heel gevaarlijk tijdens je zwangerschap omdat je foetus ernstig besmet kan raken en een besmetting zelfs niet kan overleven. De bacterie kan zorgen voor een voedselinfectie en is aanwezig in niet-hygiënisch bereid voedsel, zoals slecht gewassen rauwkost. Ook kazen die gemaakt zijn van niet-gepasteuriseerde melk (vaak Franse kazen) kunnen besmet zijn met de bacterie. Andere risicoproducten zijn vis en schaaldieren en kip en rauw vlees.

  2. (Soms) Medicijnen

Check altijd de bijsluiter of overleg het met je arts  kan leiden tot misvormingen en/of ontbrekende organen 6) De kattenbak verschonen

Het lijkt zo’n onbenullig dingetje, de kattenbak verschonen. Helaas bevatten kattenuitwerpselen een bepaalde parasiet die toxoplasmose veroorzaken. Laat iemand anders dus scheppen! Jij mag niet in contact komen met kattenpoep.

7. WAT IS DE INVLOED VAN ROKEN TIJDENS DE ZWANGERSCHAP?

Roken kan veel gevolgen hebben

  • Een te vroeg geboren of te lichte baby Deze baby`s zijn zwakker, waardoor ze vaker gezondheidsproblemen krijgen.

  • Minder goede ontwikkeling van organen De longen van het kindje kunnen zich minder goed ontwikkelen. Ook kunnen het hartje en de bloedvaten van je baby zwakker zijn.

  • Aangeboren afwijkingen Voorbeeld hiervan zijn: een hazenlip, klompvoetje, oogafwijkingen of een scheur in de buikwand.

-Een doodgeboren baby Door tabaksrook worden baby`s vatbaarder voor ziektes en infectie. Ook krijgen ze minder zuurstof binnen. Hierdoor kunnen ze voor de geboorte overlijden.

-5 Het te vroeg loslaten van de placenta Via de placenta krijgt de baby voeding en zuurstof. De placenta laat normaal gesproken vanzelf los nadat de baby is geboren. Roken vergroot de kans dat de placenta al tijdens de zwangerschap loslaat. De baby krijgt dan geen zuurstof meer. Hierdoor kunnen de hersenen beschadigd raken of kan het kindje doodgaan.

-Een voorliggende placenta Een ‘voorliggende placenta’ is een placenta die (gedeeltelijk) voor de uitgang van de baarmoeder ligt. Daardoor kun je bloedingen krijgen. Vrouwen met een voorliggende placenta hebben meer kans op een keizersnede.

  • Het breken van de vliezen voor de 37ste zwangerschapsweek Om de baby en het vruchtwater heen zitten vliezen. Door het breken van de vliezen ontstaat een opening tussen

de baby en de buitenwereld. Dit verhoogt de kans op infecties. Ook kunnen gebroken vliezen de weeën opwekken. Dit kan leiden tot vroeggeboorte.

-Wiegendood Roken tijdens en na de zwangerschap kan leiden tot wiegendood. Wiegendood is het plotseling overlijden van een baby die nog geen jaar oud is.

Er zijn ook gevolgen voor het kind op latere leeftijd.

Sommige gevolgen van roken tijdens de zwangerschap merk je pas na de geboorte. Volgens onderzoekers kan roken tijdens de zwangerschap de kans op problemen op latere leeftijd vergroten. Je kind krijgt dan bijvoorbeeld overgewicht, er is eerder kans op astma, een hoge bloeddruk of problemen met hart- en bloedvaten. Ook kan een kind op latere leeftijd ADHD of gedragsproblemen krijgen en is de kans groter dat het kind zelf gaat roken

Roken is tijdens de gehele zwangerschap schadelijk. Maar in week 2-8 is het risico op complicaties het grootst doordat de organen nog gevromd moeten worden en omdat het embryo wordt gevromd uit één cel en als deze al aangepast wordt, zullen ook de rest aangepast worden.

  1. VERSCHIL TUSSEN PASSIEF EN ACTIEF ROKERS TIJDENS DE ZWANGERSCHAP?

Beide situaties brengen veel risico’ s met zich mee. De actief roker brengt de baby in een bijzonder gevaarlijker situatie en er kan veel schade ontstaan. Ook zijn er effecten op langer termijn zoals astma, overgewicht, ... Maar passief rokers brengen ook schade aan hoewel dit minder snel toeslaat.

Wie rookt vooral?

  • lager opgeleide mensen , 1 op 10 rookt tijdens de zwangerschap!
  1. HOE KUN JE ER VOOR ZORGEN DAT MENSEN STOPPEN MET ROKEN TIJDENS HUN ZWANGERSCHAP

 Vraag je huisarts of verloskundige om hulp. Deze kan je op weg helpen en advies

geven. Soms maakt je huisarts of verloskundige een plan met je. Hierdoor wordt de kans van slagen groter.

 Denk aan de voordelen van stoppen. Je voelt je fitter, hebt minder kans op

problemen tijdens je zwangerschap en tijdens en na de geboorte. Ook ziet je huid er beter uit en bespaar je geld.

 Gebruik bij voorkeur geen nicotinepleisters. De nicotine die hierin zit is schadelijk

voor de gezondheid van je baby. Ook blijf je door de nicotine langer verslaafd en val je makkelijker terug.

 Zoek begeleiding. Een persoonlijke begeleider kan je extra ondersteuning geven

tijdens het stoppen. Ook een online zelfhulpprogramma of een stoppen-met-rokenapp

Ongeveer zes weken na de bevalling heb je een laatste, afsluitende controle bij de verloskundige. Tijdens deze controle bespreek je hoe de zwangerschap en bevalling zijn

verlopen en hoe je het hebt ervaren. Ook kun je vragen stellen. Als er complicaties zijn

geweest, vertelt de verloskundige of dit gevolgen kan hebben voor een volgende

zwangerschap en zo ja, welke.

11. WAT IS E-HEALTH EN WELKE ROL SPEELT HET TIJDENS DE ZWANGERSCHAP?

E-health is het gebruik van technologie om gezondheid, welzijn en de gezondheidszorg te

ondersteunen.

E-health vereenvoudigt de administratieve procedures in de gezondheidszorg tijdens de zwangerschap.

Voorbeelden: videoconsults, zorgrobot, apps

12. WAT ZIJN EMBRYONALE STAMCELLEN EN PLURIPOTENTE CELLEN?

Embryonale stamcellen zijn stamcellen die uit een embryo gehaald worden van slechts enkele dagen oud (4-5 dagen). Deze stamcellen worden ook wel hESC genoemd.

Een stamcel is een cel die in staat is om in een ander celtype te veranderen (differentiëren).

Er zijn vier differentiatiegraden van stamcellen te onderscheiden: 1. totipotente stamcellen 2. pluripotente stamcellen 3. multipotente stamcellen 4. unipotente stamcellen

Een embryo bestaat in eerste instantie enkel uit totipotente stamcellen. Later gaan deze zich specialiseren en vormen ze cellen met elk een eigen functie.

Pluripotentiele stamcellen zijn stamcellen die kunnen differentiëren tot cellen van alle drie de kiemlagen van het embryo, ze kunnen ook gameten( geslachtcellen) vormen.

  1. MOEILIJKE WOORDEN VERKLAREN

Zie puntje 4

Pluripotent = ontwikkelt zich tot een specifieke cel

Totipotent = kan ontwikkelen tot allerlei structuren

Was dit document nuttig?
Dit is een Premium document. Sommige documenten op Studeersnel zijn Premium. Upgrade naar Premium om toegang te krijgen.

Leerdoelen TAAK 2

Vak: Een Leven Lang Gezond (GZW1021)

797 Documenten
Studenten deelden 797 documenten in dit vak

Universiteit: Maastricht University

Was dit document nuttig?

Dit is een preview

Wil je onbeperkt toegang? Word Premium en krijg toegang tot alle 14 pagina's
  • Toegang tot alle documenten

  • Onbeperkt downloaden

  • Hogere cijfers halen

Uploaden

Deel jouw documenten voor gratis toegang

Ben je al Premium?
Leerdoelen taak 2
1. LEG MEIOSE + MITOSE UIT EN WELKE GEVOLGEN DIT HEEFT VOOR DE CELLEN.
Meiose wordt ook wel de reductiedeling/rijpingsdeling genoemd. Dit is zo, omdat tijdens de
meiose de hoeveelheid chromosomen in de cellen gehalveerd wordt. Een cel die de meiose
ondergaat, verandert van een 2n cel in een n cel. Voor de mens geldt dan dat een cel met 46
chromosomen verandert in een aantal cellen met 23 chromosomen. Meiotische delingen
vinden alleen maar plaats in de geslachtsorganen. Bij de man in de teelballen en bij de vrouw
in de eierstokken. In de rest van het lichaam vindt er nergens meiose plaats.
De functie van de meiose is het vormen van geslachtscellen. Zaadcellen en eicellen.
Meiose 1 : De moedercel ( 2n) wordt gedeeld tot 2 haploide (n) dochtercellen.
Meiose 2 : de 2 haploide ( 2n) dochtercellen worden gedeeld tot 4 (n) haploide cellen.
De mitose vindt plaats in alle cellen van het lichaam. Een ander woord voor de mitose is
gewone celdeling. Uit één diploide moedercel ontstaan door één mitotsche deling twee
diploide dochtercellen. In alle weefsels van het lichaam vindt mitose plaats voor groei van
het organisme, vervanging van dode cellen en voor herstel van beschadigde cellen of
weefsels.
Er wordt hier feitelijk een cel gekopieerd met in haar kern dezelfde informatie als in de
moedercel.

Waarom is deze pagina onscherp?

Dit is een Premium document. Word Premium om het volledige document te kunnen lezen.

Waarom is deze pagina onscherp?

Dit is een Premium document. Word Premium om het volledige document te kunnen lezen.

Waarom is deze pagina onscherp?

Dit is een Premium document. Word Premium om het volledige document te kunnen lezen.

Waarom is deze pagina onscherp?

Dit is een Premium document. Word Premium om het volledige document te kunnen lezen.