Meteen naar document

Handhavingsbesluit

Handhavingsbesluit
Vak

HBO rechten

187 Documenten
Studenten deelden 187 documenten in dit vak
Universiteit

Hogeschool Leiden

Studiejaar: 2021/2022
Geüpload door:
0volgers
12Uploads
15upvotes

Reacties

inloggen of registreren om een reactie te plaatsen.

Preview tekst

Gemeente Leiden Bargelaan 190 2333 CW Leiden

De heer Peter Dirk Willem Barentszstraat 3 2315 TZ Leiden

Leiden, 18 juni 2021

Betreft: Last onder dwangsom

Geachte heer Dirk,

U ontvangt deze brief, omdat er door omwonende een verzoek is ingediend tot handhaving. Omwonende hebben aangegeven dat er te veel geluidsoverlast is vanuit uw horecagelegenheid. Ook is er door onze toezichthouder geconstateerd dat uw horecagelegenheid langer open is dan uw voorzieningsvoorschrift toestaat.

De gemeente heeft het besluit genomen u een last onder dwangsom op te leggen. Een last onder dwangsom is een herstelsanctie. Een bestuursorgaan kan dit middel gebruiken om een onrechtmatige situatie te laten herstellen. Wordt de situatie niet teruggebracht naar een rechtmatige situatie, dan kan het bestuursorgaan u hiertoe dwingen.

De feiten

Op 31 mei 2020 heeft u besloten om een horecavoorziening te realiseren in uw sportschool. U bent na het verkrijgen van de vergunning hiermee gestart. Sportscholen mogen openblijven tot 18:00 uur op een doordeweekse dag en tot 16:00 uur in het weekend. Volgens de vergunning mag de horecavoorziening open zijn tot 19:00 uur.

Op 11 juni 2020 ontving de afdeling handhaving van gemeente Leiden een melding over geluidsoverlast. Omwonenden hebben gemeld dat sinds de komst van de horecavoorziening in Crossfit 071 de sportschool veel extra geluidshinder veroorzaakt.

De gemeente besloot om op 14 juni 2020 een toezichthouder lang te sturen bij de sportschool om voor een week te observeren. De toezichthouder heeft geconstateerd dat er te veel geluid was, mede door het grote aantal bezoekers bij de horecavoorziening van Crossfit 071. Daarnaast stelde de toezichthouder vast dat de horecavoorziening van Crossfit 071 te lang openbleef, namelijk tot 21: uur. Dat is langer dan is toegestaan volgens de vergunningsvoorschriften. De toezichthouder maakte hier een melding van bij de gemeente Leiden.

Geconstateerde overtredingen

Ten eerste willen we beginnen met de overtreding die berust op het overschrijden van de geluidsnorm. In de week van 14 juni 2020 heeft een toezichthouder geconstateerd dat het geluid te hoog is. Volgens artikel 2 van het activiteitenbesluit milieubeheer is dit niet toegestaan. Er staat namelijk dat er op bepaalde plaatsen en tijdstippen een geluidsgrens geldt waar iedereen zich aan moet houden. In de onderstaande tabel staat wat de toegestane decibel hoeveelheid is in de omgeving van gevoelige gebouwen. Nadat de toezichthouder een meting heeft verricht bij de sportschool, concludeerde de toezichthouder dat de aanvaardbare decibel hoeveelheid was overschreden. Dit komt door de grote aantallen bezoekers van uw horecavoorziening. Hieronder ziet u een tabel wat wel volgens de wet is toegestaan:

Ten tweede willen we verder ingaan op de overtreding die berust op het niet houden aan de sluitingstijden van de horecagelegenheid. In de plaatselijke APV van Leiden (Art. 2:29 sluitingstijden horeca inrichtingen) kan de gemeente voor specifieke gevallen de sluitingstijden bepalen. Volgens de vergunning mag de horecavoorziening open zijn tot 19:00 uur. Een toezichthouder constateerde dat de horecavoorziening, gedurende de week dat de toezichthouder de horecagelegenheid observeerde, elke dag openbleef tot 21:00 uur. Dat is langer dan is toegestaan volgens de vergunningsvoorschriften.

Deze twee feiten samengenomen heeft de gemeente geconcludeerd dat u in strijd met de wet handelt en op basis van de waargenomen feiten heeft de gemeente een besluit genomen.

Besluit

Het college van burgemeesters en wethouders heeft de bevoegdheid om een last onder dwangsom op te leggen. Dit is in artikel 5:32 van de Algemene wet bestuursrecht vastgelegd. Het college van burgemeester en wethouders is bevoegd handhavend op te treden als er een overtreding plaats vindt.

De last onder dwangsom bedraagt € 500 per overtreding met een maximum van € 10. U dient alle overtredingen ongedaan te maken en u daarna ook aan de regelgeving te houden. Zo voorkomt u dat er verdere maatregelen worden genomen. Het college geeft u hiervoor een maand de tijd om al uw overtredingen ongedaan te maken.

Ook willen we u naar twee eerder uitgesproken zaak verwijzen: In deze zaak werd er ook een last onder dwangsom opgelegd bij het niet houden aan de

Was dit document nuttig?

Handhavingsbesluit

Vak: HBO rechten

187 Documenten
Studenten deelden 187 documenten in dit vak

Universiteit: Hogeschool Leiden

Was dit document nuttig?
Gemeente Leiden
Bargelaan 190
2333 CW Leiden
De heer Peter Dirk
Willem Barentszstraat 3
2315 TZ Leiden
Leiden, 18 juni 2021
Betreft: Last onder dwangsom
Geachte heer Dirk,
U ontvangt deze brief, omdat er door omwonende een verzoek is ingediend tot handhaving.
Omwonende hebben aangegeven dat er te veel geluidsoverlast is vanuit uw horecagelegenheid. Ook
is er door onze toezichthouder geconstateerd dat uw horecagelegenheid langer open is dan uw
voorzieningsvoorschrift toestaat.
De gemeente heeft het besluit genomen u een last onder dwangsom op te leggen. Een last onder
dwangsom is een herstelsanctie. Een bestuursorgaan kan dit middel gebruiken om een onrechtmatige
situatie te laten herstellen. Wordt de situatie niet teruggebracht naar een rechtmatige situatie, dan
kan het bestuursorgaan u hiertoe dwingen.
De feiten
Op 31 mei 2020 heeft u besloten om een horecavoorziening te realiseren in uw sportschool. U bent
na het verkrijgen van de vergunning hiermee gestart. Sportscholen mogen openblijven tot 18:00 uur
op een doordeweekse dag en tot 16:00 uur in het weekend. Volgens de vergunning mag de
horecavoorziening open zijn tot 19:00 uur.
Op 11 juni 2020 ontving de afdeling handhaving van gemeente Leiden een melding over
geluidsoverlast. Omwonenden hebben gemeld dat sinds de komst van de horecavoorziening in
Crossfit 071 de sportschool veel extra geluidshinder veroorzaakt.
De gemeente besloot om op 14 juni 2020 een toezichthouder lang te sturen bij de sportschool om
voor een week te observeren. De toezichthouder heeft geconstateerd dat er te veel geluid was, mede
door het grote aantal bezoekers bij de horecavoorziening van Crossfit 071. Daarnaast stelde de
toezichthouder vast dat de horecavoorziening van Crossfit 071 te lang openbleef, namelijk tot 21:00
uur. Dat is langer dan is toegestaan volgens de vergunningsvoorschriften. De toezichthouder maakte
hier een melding van bij de gemeente Leiden.