Meteen naar document

Samenvatting Inleiding rechtswetenschap Probleem 5 uitwerkingen

probleem 5 uitwerkingen
Vak

Inleiding rechtswetenschap (RR101)

999+ Documenten
Studenten deelden 1970 documenten in dit vak
Studiejaar: 2014/2015
Geüpload door:
Anonieme student
Dit document is geüpload door een student, net als jij, die anoniem wil blijven.
Erasmus Universiteit Rotterdam

Reacties

inloggen of registreren om een reactie te plaatsen.

Preview tekst

Probleemstelling Mag de vereniging verboden worden?

Leerdoelen Wat zijn de uitgangspunten van een democratie? Wat zijn de uitgangspunten van een rechtstaat? Op welke manier wordt de overheid begrensd? Wat betekent vrijheid binnen een rechtstaat? Hoever moet de grondwet als vrijheid van meningsuiting reiken?

  1. Wat zijn de uitgangspunten van een democratie?

De betekenis van democratie is " De regering van, voor en door het volk". Nederland kent hierbij een indirecte democratie, dit betekend dat de burgers vertegenwoordigers kiezen die namens het volk regeren.

De uitgangspunten van een democratie zijn als volgt :  Iedereen heeft recht om via vrije en geheime verkiezingen invloed uit te oefenen op de vertegenwoordigende colleges (actief kiesrecht)  Iedereen heeft recht om zelf te worden gekozen in deze colleges (passief kiesrecht)  Iedereen heeft recht om naar politieke machtsvorming te streven  Iedereen heeft politieke grondrechten als uitingsvrijheid en de vrijheid van vereniging  Vertegenwoordigende colleges hebben invloed op de politieke besluitvorming, zowel door beslissingsrecht vooraf als door de bevoegdheid van controle achteraf.  Er is openbaarheid van besluitvorming en besluiten  In politieke besluitvorming geld het meerderheidsregel  De rechten van minderheden worden gerespecteerd.

De procedurele democratische eisen zijn :  Iedereen moet tenminste gelijke invloed kunnen uitoefenen op besluiten die alle groepsleden binden  Iedereen moet de vrijheid van zijn mening hebben  Mensen moeten zich kunnen verenigen om gezamenlijke belangen naar voren te brengen  De staat moet recht doen aan de gerechtvaardigde belangen van alle burgers ongeacht hun positie.

  1. Wat zijn de uitgangspunten van een rechtstaat?

De betekenis van een rechtsstaat is het ideaal van de heerschappij van het recht, waarmee de vrijheid van burgers ingediend.

De uitgangspunten van een rechtsstaat zijn als volgt :  Het legaliteitsbeginsel, alles wat de overheid doet moet wettelijk gekeurd zijn  Trias Politica, scheiding van de machten  Grondrechten, Bescherming van rechten van de burgers  Toegang tot de rechter.

  1. Op welke manier wordt de overheid begrensd?

De checks and balances van de trias politica hebben twee uitgangspunten  Spreiding van bevoegdheden over verschillende organen, waarbij iedere bevoegdheid de taken uitvoert die door de Grondwet aan hem zijn toegekend.  Decentralisatie oftewel de spreiding van bevoegdheden over centrale en decentrale overheidsinstanties. ( Dit punt maakt Nederland een gedecentraliseerde eenheidsstaat )

Een gedecentraliseerde eenheidsstaat geeft aan dat de centrale overheid binnen bepaalde grenzen regelgevende en bestuurlijke bevoegdheden kan overlaten aan lagere overheidsinstellingen.

Balances houdt in dat de bevoegdheden worden gespreid via decentralisatie.

Decentralisatie kan op twee manieren vorm krijgen :  Territoriale decentralisatie houdt in als een lagere overheidsinstelling haar toebedeelde bevoegdheden slechts binnen een bepaald gebied kan uitoefenen  Functionele decentralisatie houdt in als bestuurlijke bevoegdheden worden toegekend aan lagere overheidsinstellingen die zich uitsluitend met een bepaald belang bezighouden.

Er zijn twee vormen van overheidsbevoegdheden  Autonomie zegt dat de regeling en het bestuur van de eigen huishouding aan de provincie of gemeente wordt toegelaten  Medebewind zegt dat regelgeving en bestuur die provincies en gemeente uitvoeren afkomstig is van een hogere regeling.

Het verschil geeft aan dat bij autonome taken de initiatief bij de lagere overheidsinstelling zelf legt en bij medebewind is dit een uitvoering van een hogere instelling.

Deze bevoegdheden kunnen op twee manieren aan een bepaald orgaan worden toegekend :

Allereerst is het belangrijk om de definitie van de grondwet te analyseren. De grondwet zijn rechten in hogere orde waar de wetgever zelf aan is verbonden.

Klassieke grondrechten zijn in het algemeen rechten die de vrijheden van mensen garanderen en dan vooral tegen de overheid. Sociale grondrechten zijn in het algemeen prestaties van de overheid. Zij bepalen de verwachting van het overheidsoptreden.

De basis van beperkingen komt uit het liberale gedachtegoed dat de vrijheid van de een wordt beperkt door de vrijheid van de ander. Er is geen grondwet dat per definitie voorrang krijgt op de ander.

Burkens zegt hierover dat onder beperkingsmethode de mogelijkheden van de overheid om handelingen te verrichten die in het algemeen bij de grondwet zijn verboden.

Beperkingsmethoden zijn  Competentie voorschriften : De wet/wetgever mag beperken  Doelcriteria : Wijst doeleinden waarvan beperking is toegestaan aan  Procedure voorschriften : verplichte procedure volgen  kernrechtsgedachte : Mag niet in wet beperkt worden

Wie mag deze beperkingen opleggen : Grondwettelijke terminologie  Ieders verantwoordelijk volgens de wet  Bij de wet  Krachtens de wet  De wet stelt regels

Delegatieterminologie Door het kiezen van een bepaalde formulering geeft de grondwet aan of de formele wet bevoegd is verdere regelstelling te delegeren: 'Slechts indien en voor zover de formele wet een delegatiebepaling inhoudt, kunnen lagere regelgevers nadere regels stellen' Of delegatie bij het beperken van grondwettelijke grondrechten is toegestaan kan uit de formulering van het in het geding zijnde grondrechtenartikel worden afgeleid. Delegatie is wel toegestaan indien een van de volgende formuleringen wordt gebruikt: • 'regelen'; • 'regels' of 'regeling'; • 'bij of krachtens'.

Was dit document nuttig?

Samenvatting Inleiding rechtswetenschap Probleem 5 uitwerkingen

Vak: Inleiding rechtswetenschap (RR101)

999+ Documenten
Studenten deelden 1970 documenten in dit vak
Was dit document nuttig?
Probleemstelling
Mag de vereniging verboden worden?
Leerdoelen
Wat zijn de uitgangspunten van een democratie?
Wat zijn de uitgangspunten van een rechtstaat?
Op welke manier wordt de overheid begrensd?
Wat betekent vrijheid binnen een rechtstaat?
Hoever moet de grondwet als vrijheid van meningsuiting reiken?
1. Wat zijn de uitgangspunten van een democratie?
De betekenis van democratie is " De regering van, voor en door het volk" .
Nederland kent hierbij een indirecte democratie, dit betekend dat de burgers
vertegenwoordigers kiezen die namens het volk regeren.
De uitgangspunten van een democratie zijn als volgt :
Iedereen heeft recht om via vrije en geheime verkiezingen invloed uit te
oefenen op de vertegenwoordigende colleges (actief kiesrecht)
Iedereen heeft recht om zelf te worden gekozen in deze colleges (passief
kiesrecht)
Iedereen heeft recht om naar politieke machtsvorming te streven
Iedereen heeft politieke grondrechten als uitingsvrijheid en de vrijheid
van vereniging
Vertegenwoordigende colleges hebben invloed op de politieke
besluitvorming, zowel door beslissingsrecht vooraf als door de
bevoegdheid van controle achteraf.
Er is openbaarheid van besluitvorming en besluiten
In politieke besluitvorming geld het meerderheidsregel
De rechten van minderheden worden gerespecteerd.
De procedurele democratische eisen zijn :
Iedereen moet tenminste gelijke invloed kunnen uitoefenen op besluiten
die alle groepsleden binden
Iedereen moet de vrijheid van zijn mening hebben
Mensen moeten zich kunnen verenigen om gezamenlijke belangen naar
voren te brengen
De staat moet recht doen aan de gerechtvaardigde belangen van alle
burgers ongeacht hun positie.
2. Wat zijn de uitgangspunten van een rechtstaat?