Meteen naar document
Dit is een Premium document. Sommige documenten op Studeersnel zijn Premium. Upgrade naar Premium om toegang te krijgen.

Nl boekverslag; dit is geen dagboek

Ik wil gw grwtis samenvatting
Vak

Biologie

999+ Documenten
Studenten deelden 1313 documenten in dit vak
NiveauJaar

VWO

4
Studiejaar: 2014/2015
Geüpload door:
Anonieme student
Dit document is geüpload door een student, net als jij, die anoniem wil blijven.
DevelsteinCollege

Reacties

inloggen of registreren om een reactie te plaatsen.

Preview tekst

Lara Glusac Da Titel: Dit is geen dagboek Auteur: Erna Sassen Uitgeverij: Leopold Pagina’s: 133 Plaats: Amsterdam Uitgave: 2009 Eerste uitgave: 2009

Verband tussen de titel en boek:

De titel van het boek is dit is geen dagboek. Ik vind de titel goed bij het boek passen, omdat Boudewijn absoluut niet wou schrijven in een dagboek als 16-jarige jongen. Boudewijn ziet dit meer als een straf, want hij moest van zijn vader kiezen tussen het bijhouden van een “dagboek” of hij werd naar een inrichting gestuurd. Boudewijn wou absoluut niet naar een inrichting, want hij is bang voor mensen sinds zijn moeder zelfmoord had gepleegd, daarom koos hij voor het bijhouden van een “dagboek”.

Motivering keuze:

Dit boek heb ik gekozen, omdat de titel mij aansprak. Toen ik de flaptekst las, leek het me een interessant boek om te lezen. Tijdens de boekenmarkt had mijn klasgenoot een presentatie gehouden over dit boek. Ik wist daarom al een beetje waar het boek over ging voordat ik de flaptekst las.

Inhoudsbeschrijving:

Boudewijn is zestien jaar oud. Zijn moeder had op 29 Augustus zelfmoord gepleegd, door voor een trein te springen. Na de zelfmoordactie van zijn moeder is hij totaal apathisch en komt daarom zijn bed niet meer uit. Boudewijn heeft een zusje, genaamd Pluis. Hij is erg gehecht aan haar. Dat komt doordat zij hem volledig begrijpt zonder erover te klagen. Boudewijn is bang om alleen te slapen, omdat hij bang is dat iemand hem vermoord. Hij voelt zich veilig bij zijn zusje, daarom slaapt hij vaak bij haar. Zijn vader was het op een gegeven moment zat dat hij niks deed en gaf hem de keuze om elke dag in een dagboek te schrijven hoe je je voelt en wat je hebt gedaan of je wordt afgeleverd bij een psychiatrische inrichting. Boudewijn wou absoluut niet naar een inrichting en daarom koos hij met tegenzin voor het bijhouden van een dagboek. Hij vond een dagboek voor meisjes, daarom schreef hij in een normaal schrift. Toen hij nog naar school ging vonden docenten dat hij zich niet genoeg inzette. Hij haalde geen super goede cijfers, maar het ging ermee door. Op school had hij niet veel vrienden. Sinds zijn moeder zelfmoord had gepleegd wou niemand met hem omgaan, behalve Pauline. Pauline en Boudewijn hadden veel gemeen en spraken vaak af. Ze waren hele goede vrienden totdat Pauline zei dat ze aan de pil zou gaan. Boudewijn vatte dat verkeerd op en schreeuwde tegen Pauline. Hierdoor schrok ze en liet ze hem alleen. Boudewijn heeft toen veel alcohol gedronken en daar kwam zijn vader achter. Boudewijn kreeg huisarrest en vroeg aan zijn zusje wat hij moest doen. Zij zei dat hij het goed moest maken met Pauline en dat deed hij.

Begin van het boek – einde van het boek:

Het boek begint met een in medias res-begin, want het boek begint met de moeder van Pluis en Boudewijn die zelfmoord had gepleegd door voor een trein te springen. Daarna lees je dat hun moeder al een tijdje manisch depressief was. Het boek heeft een open einde, want we weten nog steeds niet of Boudewijn en Pauline nu iets hebben samen. Ook schrijft Boudewijn dat hij een nieuw schrift moet kopen en dat klinkt alsof er een vervolg gaat komen.

Perspectief:

Het verhaal is vanuit een psychisch perspectief geschreven. Dat kan je zien doordat het een dagboek is. Een dagboek is meestal persoonlijk, waar je geheimen in schrijft of hoe je je voelt.

Personages:

De round character is Boudewijn. Boudewijn is 16 jaar oud als hij begint met schrijven in zijn dagboek. Hij is sinds de dood van zijn moeder erg depressief en vooral heel erg boos op zijn moeder. Hij slaapt vaak bij zijn zusje Pluis, want hij is bang om alleen te slapen en bij haar voelt hij zich veilig. Boudewijn verandert in de loop van het verhaal, eerst kwam hij zijn bed niet eens uit door zijn depressie, later in het verhaal gaat dat steeds beter. Boudewijn ging de eerste paar weken na de dood van zijn moeder niet naar school. Daardoor had hij geen vrienden op school, totdat hij Pauline ontmoette, ze zijn heel goed bevriend.

De flat characters zijn Pluis, hun vader, hun moeder en Pauline. Pluis is een van de flat characters. Ze is zeven jaar oud en wordt beschreven als een heel aardig meisje. Pluis reageert “normaal” op de dood van haar moeder, omdat ze niet echt weet wat de dood is. Ze wilt graag het graf van haar moeder bezoeken. De echte naam van Pluis is Dolores, maar in het boek noemen ze haar Pluis. De vader van Boudewijn en Pluis is ook een van de flat characters. Vader probeert zijn kinderen op het rechte pad te zetten. Hij probeert er voor zijn kinderen te zijn, maar hij moet ook werken. Hun vader komt niet vaak voor in het verhaal, maar hij is een flat character omdat hij Boudewijn de keuze gaf om een “dagboek” bij te houden of naar een inrichting te gaan. De moeder van Boudewijn en Pluis is ook een flat character. Ze heeft op 29 Augustus zelfmoord gepleegd, door voor een trein te springen. Ze was manisch depressief. Ze kreeg er pillen voor, maar ze slikte ze niet altijd. De laatste flat character is Pauline. Pauline zit bij Boudewijn in de klas. Boudewijn vindt haar stiekem leuk. Pauline is erg vriendelijk en best rustig. Ze probeert Boudewijn te helpen met zijn depressie.

Onderwerp/ thema:

Het onderwerp van het boek is psychologisch ziek zijn. Je leest in het boek hoe de dood van zijn moeder zijn leven heeft veranderd en hoe zijn gezin ermee omgaat. Ook lees je dat zijn moeder manisch ziek was en dat Boudewijn nu een erge depressie heeft. Het thema van het boek is helpen, want je leest hoe mensen Boudewijn proberen te helpen tegen zijn depressie. Tante Marjan helpt heel het gezin met plezier, boodschappen en het schoonmaken van het huis. Zijn oma helpt hem met zijn depressie door met hem te gaan wandelen en zo zijn er nog veel meer mensen die Boudewijn helpen met zijn depressie. Ik

Was dit document nuttig?
Dit is een Premium document. Sommige documenten op Studeersnel zijn Premium. Upgrade naar Premium om toegang te krijgen.

Nl boekverslag; dit is geen dagboek

Vak: Biologie

999+ Documenten
Studenten deelden 1313 documenten in dit vak
NiveauJaar:

VWO

4
Was dit document nuttig?
Lara Glusac Da23
Titel: Dit is geen dagboek
Auteur: Erna Sassen
Uitgeverij: Leopold
Pagina’s: 133
Plaats: Amsterdam
Uitgave: 2009
Eerste uitgave: 2009
Verband tussen de titel en boek:
De titel van het boek is dit is geen dagboek. Ik vind de titel goed bij het boek passen, omdat
Boudewijn absoluut niet wou schrijven in een dagboek als 16-jarige jongen. Boudewijn ziet
dit meer als een straf, want hij moest van zijn vader kiezen tussen het bijhouden van een
dagboek” of hij werd naar een inrichting gestuurd. Boudewijn wou absoluut niet naar een
inrichting, want hij is bang voor mensen sinds zijn moeder zelfmoord had gepleegd, daarom
koos hij voor het bijhouden van een “dagboek”.
Motivering keuze:
Dit boek heb ik gekozen, omdat de titel mij aansprak. Toen ik de flaptekst las, leek het me
een interessant boek om te lezen. Tijdens de boekenmarkt had mijn klasgenoot een
presentatie gehouden over dit boek. Ik wist daarom al een beetje waar het boek over ging
voordat ik de flaptekst las.
Inhoudsbeschrijving:
Boudewijn is zestien jaar oud. Zijn moeder had op 29 Augustus zelfmoord gepleegd, door
voor een trein te springen. Na de zelfmoordactie van zijn moeder is hij totaal apathisch en
komt daarom zijn bed niet meer uit. Boudewijn heeft een zusje, genaamd Pluis. Hij is erg
gehecht aan haar. Dat komt doordat zij hem volledig begrijpt zonder erover te klagen.
Boudewijn is bang om alleen te slapen, omdat hij bang is dat iemand hem vermoord. Hij
voelt zich veilig bij zijn zusje, daarom slaapt hij vaak bij haar. Zijn vader was het op een
gegeven moment zat dat hij niks deed en gaf hem de keuze om elke dag in een dagboek te
schrijven hoe je je voelt en wat je hebt gedaan of je wordt afgeleverd bij een psychiatrische
inrichting. Boudewijn wou absoluut niet naar een inrichting en daarom koos hij met tegenzin
voor het bijhouden van een dagboek. Hij vond een dagboek voor meisjes, daarom schreef hij
in een normaal schrift. Toen hij nog naar school ging vonden docenten dat hij zich niet
genoeg inzette. Hij haalde geen super goede cijfers, maar het ging ermee door. Op school
had hij niet veel vrienden. Sinds zijn moeder zelfmoord had gepleegd wou niemand met hem
omgaan, behalve Pauline. Pauline en Boudewijn hadden veel gemeen en spraken vaak af. Ze
waren hele goede vrienden totdat Pauline zei dat ze aan de pil zou gaan. Boudewijn vatte dat
verkeerd op en schreeuwde tegen Pauline. Hierdoor schrok ze en liet ze hem alleen.
Boudewijn heeft toen veel alcohol gedronken en daar kwam zijn vader achter. Boudewijn
kreeg huisarrest en vroeg aan zijn zusje wat hij moest doen. Zij zei dat hij het goed moest
maken met Pauline en dat deed hij.