Meteen naar document

Tentamen 4 juli 2013, vragen

Vak

Relatievermogensrecht (RGBPR00410)

94 Documenten
Studenten deelden 94 documenten in dit vak
Studiejaar: 2012/2013
Geüpload door:
0volgers
6Uploads
13upvotes

Reacties

inloggen of registreren om een reactie te plaatsen.

Preview tekst

RIJKSUNIVERSITEIT GRONINGEN TENTAMEN©

FACULTEIT RECHTSGELEERDHEID RELATIEVERMOGENSRECHT

Privaatrecht & Notarieel Recht d. 4 juli 2013 (herkansing)

Vakcode RGBPR

INSTRUCTIE

 Schrijf vóórdat u begint alle gevraagde gegevens op uw antwoordformulier. Wanneer uw tentamen niet nagekeken hoeft te worden, vermeld dan duidelijk bovenaan: NIET NAKIJ- KEN.

 Wanneer u niet staat ingeschreven op de inschrijflijst, is deelneming aan het tentamen niet mogelijk. De docenten en surveillanten hebben niet de bevoegdheid u zonder inschrijving toe te laten tot het tentamen.

 Het tentamen bestaat uit een vragenformulier met 5 vragen + een bijlage, in totaal 4 bladzij- den. Daarnaast heeft u een antwoordformulier van 8 bladzijden. Controleer alles.

 Geef een kort en bondig gemotiveerd antwoord op de gestelde vragen. Een enkel ja of nee is geen gemotiveerd antwoord. Vermeld relevante wetsartikelen en jurisprudentie. Het enkel vermelden van een wetsartikel is een onvoldoende gemotiveerd antwoord. Het is niet toege- staan om met potlood te schrijven of om kladpapier te gebruiken.

 U mag alleen de ongeannoteerde wetteksten raadplegen, alsmede eventueel het aan u via Nestor verstrekte wetsvoorstel. Slechts het gebruik van edities van verdrags- en wetteksten, waarin niets is bijgeschreven, is toegestaan. Markeren en onderstrepen is toegestaan.

 Puntenwaardering: in totaal kunnen 100 punten worden behaald; 55 punten staat voor een 6. Bij ieder onderdeel is aangegeven (...) hoeveel punten maximaal kunnen worden toege- kend.

 U mag niets voorhanden hebben wat het vormen van een juist oordeel omtrent de kennis, inzicht en vaardigheden van de examinandus of die van een ander geheel of gedeeltelijk on- mogelijk kan maken. Mobiele telefoons en apparatuur met vergelijkbare functies moeten uitgeschakeld worden opgeborgen in de tas.

 Het is niet toegestaan om het eerste half uur na aanvang van het tentamen de zaal te verlaten. Toiletbezoek is slechts mogelijk tussen 10.15-10 uur! Het is daarbij niet toegestaan boven- genoemde apparatuur voorhanden te hebben!

 U hebt 3 uur de tijd. Wanneer u klaar bent, lever dan het antwoordformulier in bij de docent. Het vragenformulier mag u meenemen.

 De uitslag van het tentamen wordt uiterlijk op de negende werkdag ná de tentamendatum bekend gemaakt op de prikborden bij de Reprodienst (zie daarvoor ook het laatste blad van dit vragenformulier).

 Tegen de beschikking van de examinatoren kunt u, binnen 6 weken na dagtekening hiervan, beroep aantekenen bij het Centraal Loket Rechtsbescherming Studenten (CLRS) via: rug/studenten/clrs. Uiteraard heeft u eerst uw bezwaar op het ingestelde vragenuur voorgelegd aan de docent (zie voor meer informatie daarover de gekleurde bijlage).

© Behoudens de in of krachtens de Auteurswet gestelde uitzonderingen mag niets van deze uitgave worden verveelvoudigd, opgesla- gen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen of enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de vakgroep Privaatrecht en Notarieel Recht, RUG.

tt/RVM.13/lk 2

Vraag 1 (15 punten)

Kapper Pietersen drijft z'n winkel voor rekening en risico van een besloten vennootschap, Kapper Pietersen BV. Hij voert samen met zijn vader de directie over die vennootschap en is samen met zijn vader aandeelhouder via een holding, Kapper Pietersen Holding BV. Hij heeft 45% van het geplaatste aandelenkapitaal, zijn vader 55%. Deze holding is voor 100% aandeelhouder van Kapper Pietersen BV. Er moeten nieuwe droogkappen worden aangeschaft, nogal dure apparaten. Hij besluit de droog- kappen op afbetaling door de besloten vennootschap te laten kopen. De leverancier van de droog- kappen verlangt van Pietersen dat hij zich hoofdelijk aansprakelijk stelt voor de betaling van de termijnen van de koopsom. Pietersen is met zijn vrouw in algehele gemeenschap van goederen g e- huwd. a.(5) Behoeft kapper Pietersen hiervoor de toestemming van diens echtgenote? Zo ja, waarom? Zo nee, waarom niet? b.(5) Stel, dezelfde casus, nu wordt de onderneming echter niet voor rekening en risico van een besloten vennootschap gedreven, maar voor rekening en risico van kapper Pietersen zelf. Pietersen koopt zelf de droogkappen op afbetaling. Heeft hij toestemming nodig? c.(5) Stel, dezelfde casus, maar nu zijn alle aandelen in de B. van Pietersen ‘gecertificeerd’. De aandelen zijn overgedragen aan een stichting die daarvoor certificaten van aandelen heeft uitgege- ven aan Pietersen. De stichting heeft daardoor als aandeelhouder de zeggenschap over de aandelen. Pietersen senior en junior bezitten gezamenlijk alle certificaten van aandelen. Vader Pietersen zit als enige in het bestuur van de stichting. Heeft Kapper Pietersen jr. toestemming nodig?

Vraag 2 (18 punten)

Peter is op 1 januari 2000 na het maken van huwelijkse voorwaarden gehuwd met Karin. De huwe- lijkse voorwaarden bevatten een Amsterdams verrekenbeding met vervalbeding: indien niet na één jaar wordt verrekend, vervalt de verrekenplicht. Voorts bevatten de huwelijkse voorwaarden een finaal verrekenbeding voor het geval het huwelijk door overlijden eindigt. Vóór het huwelijk koopt Peter voor € 200 een woning die na het huwelijk aan hem wordt gele- verd. Die woning is geheel gefinancierd met een hypothecaire lening van € 220 bij de Bank. Het betreft een beleggingshypotheek. Gedurende de looptijd wordt niets afgelost. Tijdens het huwelijk richt Peter voor zijn bedrijf een BV op. Hij is directeur en enig aandeelhouder. Om aan zijn volstortingsplicht te voldoen gaat hij een lening van € 18 bij de bank aan. Deze lening wordt voor de helft terugbetaald uit een erfenis die hij van vader krijgt. Voor de andere helft wordt de lening afbetaald met geld van de spaarrekening van Peter en Karin. Tussen Peter en Karin wordt echtscheiding uitgesproken. De beleggingswaarde van de beleggings- hypotheek is € 50. De aandelen zijn 2 miljoen euro waard. Jaarlijks is er een vrij uitkeerbare winst (na belastingen) gemaakt van ongeveer € 250. Deze bedragen zijn in de BV gebleven. Het salaris van Peter ging helemaal op aan verteringen. Peter en Karin zijn per 1 januari 2006 gescheiden gaan leven; de waarde van het huis bedraagt dan € 320. Het verzoek tot echtscheiding is op 1 juli 2006 ingediend; de waarde van het huis be- draagt dan € 370. De echtscheidingsbeschikking is op 1 januari 2007 ingeschreven in de regis- ters van de burgerlijke stand, de waarde van het huis bedraagt dan € 400. De waarde van de andere vermogensbestanddelen is al die tijd nagenoeg gelijk gebleven. a. (3 punten) Is het vervalbeding geldig? Werkt het? b. (3 punten) Dient de (over)waarde van de woning in aanmerking te worden genomen bij de uit- voering van het verrekenbeding? c. (3 punten) Dient de beleggingswaarde van de beleggingshypotheek in aanmerking te worden genomen bij de uitvoering van het verrekenbeding? d. (3 punten) Dient de waarde van de aandelen in aanmerking te worden genomen bij de uitvoering van het verrekenbeding? e. (3 punten) Per welk moment dient de waarde van in de verrekening te betrekken vermogensbe- standdelen in aanmerking te worden genomen? f. (3 punten) Zet uiteen wat er over en weer aan vermogensbestanddelen (zowel goederen als schulden) moet worden verrekend en bereken de verrekenvorderingen over en weer (aannemende dat er verder geen noemenswaardige vermogensbestanddelen zijn dan de hiervoor genoemde).

Vraag 3 (12 punten)

De heer Mens en mevrouw Vrieling wonen al zo’n twintig jaar samen. Ze zijn ongehuwd. Het huis dat zij bewonen staat op naam van Vrieling (zij woonde daar al voordat zij hem ontmoette). Mens

tt/RVM.13/lk 4

BELANGRIJK! NEEMT U DIT PAPIER MEE BELANGRIJK!

Tegen de beschikking van de examinatoren kunt u, binnen 6 weken na dagtekening hiervan, beroep aantekenen bij het Centraal Loket Rechtsbescherming Studenten (CLRS) via: rug/studenten/clrs. Uiteraard heeft u eerst uw bezwaar op het ingestelde vragenuur voorgelegd aan de docent (zie voor meer informatie daarover deze bijlage).

BIJLAGE TENTAMEN RELATIEVERMOGENSRECHT (herkansing)

a) De (gewijzigde) regeling voor het afhalen van gemaakte tentamens is als volgt: Bij het tentamen wordt een bijlage verstrekt (let op: soms aangehecht aan het vragenformulier), waar, wanneer en hoe laat het gemaakte werk kan worden afgehaald. Dit kan uitsluitend op vertoon van de collegekaart. Bij verhindering wordt uitgegaan van het inschakelen van derden. Er worden alleen tentamens aan derden verstrekt op vertoon van de collegekaart (of een kopie hiervan) van de student van wie het tentamen wordt afgehaald. Wanneer het inschakelen van derden onmogelijk is, dient vóóraf contact te worden opgenomen met het secretariaat, tel: (050) 363 5767. Zie ook hieronder bij b) Vragen en opmerkingen.

Het is niet mogelijk buiten de aangegeven data en uren tentamens af te halen. Niet afgehaalde tenta- mens worden gedurende een jaar in het archief bewaard en daarna vernietigd. Omtrent de datum van uitslag c. de uitslag van tentamens of het aantal behaalde punten worden door de vakgroep géén inlichtingen verstrekt. Indien van een tentamen modelantwoorden zijn gemaakt, zullen deze bij het afhalen van het desbetreffende tentamen worden verstrekt, alsmede op Nestor worden geplaatst.

b) Vragen en opmerkingen m.b. het tentamen Vragen om nadere toelichting en opmerkingen m.b. de tentamenvragen en de waardering van de gege- ven antwoorden, kunnen alléén op het officiële vragenuur of op de nabespreking worden gesteld, resp. kenbaar gemaakt worden. Is de student verhinderd op het vragenuur of de nabespreking te verschijnen en wil hij toch gebruik ma- ken van de mogelijkheid om vragen te stellen/opmerkingen te maken, dan dient hij dit tijdig – d.w. voorafgaand aan het afhaaltijdstip – en onder opgave van een redelijke grond* kenbaar te maken.

*Een redelijke grond is bijvoorbeeld ziekte student, overlijden familie in de 1e/2e graad, overmacht. De vakgroep kan van de student verlangen dat een bewijsstuk wordt overgelegd.

TENTAMEN RELATIEVERMOGENSRECHT d. 4 juli 2013.

De uitslag wordt op 9 juli 201 3 opgehangen op de prikborden in de Weberhal.

Bij vragen over de beoordeling van uw tentamen kunt u terecht op d e

Nabespreking op 9 juli 20 13 om 13 .00 uur in 1313.

TENTAMEN AFHALEN

U kunt uw tentamen afhalen uitsluitend op k. 1312/2 de volgende data en tijdstippen

  • 9 juli 20 13 tijdens de nabespreking (zie boven);
  • 10 juli 2013 van 8-9. 00 uur op (ná de bespreking; u hebt dan géén recht meer op bespre-

king o.g. het OER).

Was dit document nuttig?

Tentamen 4 juli 2013, vragen

Vak: Relatievermogensrecht (RGBPR00410)

94 Documenten
Studenten deelden 94 documenten in dit vak
Was dit document nuttig?
RIJKSUNIVERSITEIT GRONINGEN
TENTAMEN©
FACULTEIT RECHTSGELEERDHEID
RELATIEVERMOGENSRECHT
Privaatrecht & Notarieel Recht
d.d. 4 juli 2013 (herkansing)
Vakcode RGBPR00309
INSTRUCTIE
Schrijf vóórdat u begint alle gevraagde gegevens op uw antwoordformulier. Wanneer uw
tentamen niet nagekeken hoeft te worden, vermeld dan duidelijk bovenaan: NIET NAKIJ-
KEN.
Wanneer u niet staat ingeschreven op de inschrijflijst, is deelneming aan het tentamen niet
mogelijk. De docenten en surveillanten hebben niet de bevoegdheid u zonder inschrijving
toe te laten tot het tentamen.
Het tentamen bestaat uit een vragenformulier met 5 vragen + een bijlage, in totaal 4 bladzij-
den. Daarnaast heeft u een antwoordformulier van 8 bladzijden. Controleer alles.
Geef een kort en bondig gemotiveerd antwoord op de gestelde vragen. Een enkel ja of nee is
geen gemotiveerd antwoord. Vermeld relevante wetsartikelen en jurisprudentie. Het enkel
vermelden van een wetsartikel is een onvoldoende gemotiveerd antwoord. Het is niet toege-
staan om met potlood te schrijven of om kladpapier te gebruiken.
U mag alleen de ongeannoteerde wetteksten raadplegen, alsmede eventueel het aan u via
Nestor verstrekte wetsvoorstel. Slechts het gebruik van edities van verdrags- en wetteksten,
waarin niets is bijgeschreven, is toegestaan. Markeren en onderstrepen is toegestaan.
Puntenwaardering: in totaal kunnen 100 punten worden behaald; 55 punten staat voor een
6. Bij ieder onderdeel is aangegeven (…) hoeveel punten maximaal kunnen worden toege-
kend.
U mag niets voorhanden hebben wat het vormen van een juist oordeel omtrent de kennis,
inzicht en vaardigheden van de examinandus of die van een ander geheel of gedeeltelijk on-
mogelijk kan maken. Mobiele telefoons en apparatuur met vergelijkbare functies
moeten uitgeschakeld worden opgeborgen in de tas.
Het is niet toegestaan om het eerste half uur na aanvang van het tentamen de zaal te verlaten.
Toiletbezoek is slechts mogelijk tussen 10.15-10.45 uur! Het is daarbij niet toegestaan boven-
genoemde apparatuur voorhanden te hebben!
U hebt 3 uur de tijd. Wanneer u klaar bent, lever dan het antwoordformulier in bij de docent.
Het vragenformulier mag u meenemen.
De uitslag van het tentamen wordt uiterlijk op de negende werkdag de tentamendatum
bekend gemaakt op de prikborden bij de Reprodienst (zie daarvoor ook het laatste blad van
dit vragenformulier).
Tegen de beschikking van de examinatoren kunt u, binnen 6 weken na dagtekening hiervan,
beroep aantekenen bij het Centraal Loket Rechtsbescherming Studenten (CLRS) via:
www.rug.nl/studenten/clrs. Uiteraard heeft u eerst uw bezwaar op het ingestelde vragenuur
voorgelegd aan de docent (zie voor meer informatie daarover de gekleurde bijlage).
© Behoudens de in of krachtens de Auteurswet gestelde uitzonderingen mag niets van deze uitgave worden verveelvoudigd, opgesla-
gen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch,
door fotokopieën, opnamen of enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de vakgroep Privaatrecht en
Notarieel Recht, RUG.